בזמן שהפוליטיקאים דנים בתיקים, אני מעלה כאן מחלוקת לשם שמיים. קריאת תווים – חובה, שימושי או מיותר?
נתקלתי במאמר על כך שאף אחד מחברי הביטלס לא ידע לכתוב או לקרוא תווים. זאת הפעם הראשונה ששמעתי את זה, ואני לא יודעת כמה זה מפתיע. מצד אחד, להקה שהשפיעה על דורות של מוסיקאים, וחסר להם מה שנחשב ידע בסיסי במוסיקה. מצד שני, אולי דווקא מפני שהם לא היו מוגבלים ע”י תווים או תיאוריה הם היו כל כך יצירתיים.
בתחילת הדרך למדתי לקרוא תווים, ובמשך 10 שנים ניגנתי בדיוק את מה שכתוב. אבל אי שם בתיכון הבנתי שאפשר לנגן משמיעה, וכמה זה משחרר. כשהתחלתי לנגן בלהקה גיליתי שזה גם חובה, כי גם התווים שמצאנו לא היו ממש מדויקים. וכשניגנתי בהרכב ג’אז קיבלתי רק אקורדים, ומובן מאליו שפסנתרנים יודעים להמציא ולאלתר.
על מה הוויכוח?
בעבר היו דיונים בקבוצת מורים למוסיקה – שיעור מוחות על כמה קריאת תווים היא הכרחית ללימוד נגינה, לכן חשבתי שהמאמר יעניין אותם. לא התכוונתי לשלול לגמרי קריאת תווים, לדעתי זאת יכולת שימושית, רק להראות שאפשר אחרת כפי שטענתי בעבר.
באופן לא מפתיע, החלוקה בין חובה או לא הייתה בעיקר קשורה לסוג המוסיקה בו המורים מתמחים. מי שמנגן ומלמד קלאסי בד”כ יטען שאי אפשר לנגן בלי תווים, ולמוסיקה קלאסית זה באמת הכרחי. אלה שמלמדים ג’אז ומוסיקה קלה העידו שאפשר ויש לזה אפילו יתרונות.
הטענות העיקריות לשיפוטכם:
- “תווים מראים איזה תו מתנגן ומתי, וזה בערך 80% מהעבודה.”
- “שירים אפשר אולי להמציא רק משמיעה. סימפוניות ואופרות קצת יותר קשה.”
- “רובנו לא עונים ולא יענו על ההגדרה “עילוי”, ולכן נראה לי רעיון פחות מוצלח לוותר על כלים שעוזרים לנו להבין/להסביר/להמציא משהו בצורה ברורה יותר.”
- הביטלס היו תלויים בג’ורג’ מרטין, שכנראה כן ידע תווים.
- “לא צריך לדעת לקרוא תווים לא כדי לנגן, לא כדי להלחין, לא כדי להצליח במוזיקה, לא כדי להתפרנס ממוסיקה, לא כדי להעביר את המוזיקה למוזיקאים אחרים, לא כדי לשמר את המוזיקה וגם לא כדי ללמוד מוזיקה.”
- “בעיני זה מתחיל ונגמר בסגנון, במוזיקה קלה, כלומר רוק, ג’אז וכו הנגן זקוק ליכולת של לנגן משמיעה, יהיה נחמד גם אם ידע לקרוא תווים. במוזיקה קלאסית הנגן זקוק ליכולת של קריאת תווים, יהיה נחמד גם ינגן משמיעה.”
- “אפשר לעשות המון גם בלי זה. תלמידים שזה מייצר אצלם אנטגוניזם, או שפשוט יש להם קושי עם זה, תמיד עדיף להתחיל בלי, לתת להם לבנות את המוטיבציה הפנימית ואז לנסות לאט לאט להכניס את זה בסבלנות.”
מוסיקה כשפה
יש הסכמה כללית שמוסיקה היא שפה, אבל גם מורים לשפות זרות חלוקים לגבי מה יותר חשוב – דיבור או קריאה. ולא מעט מורים השוו לימוד מוסיקה ללימוד שפה לחזק טענות משני הצדדים. מורה אחת תהתה אם בכלל יתקיים דיון כזה בין מורים לשפה, וידעתי להגיד שכן.
בעבר פיתחתי והעברתי תכנית להעשרה באנגלית דרך שירים. הדגש היה על דיבור והבנה, וכמעט לא לימדתי קרוא וכתוב. ראיתי איך ילדים קולטים את השפה באופן טבעי. גם למדתי ערבית מדוברת בלי ללמוד את האותיות. לכן גם ההשוואה לשפה לא שינה את דעתי, רק חיזק אותה. כן, חשוב לדעת לקרוא ולכתוב, במיוחד בשפת האם. אך בהחלט אפשר לדבר ולהבין שפה מדוברת ללא קריאה. ילדים מתחילים לדבר שנים לפני שמתחילים לקרוא, וגם לנגן אפשר.
נסיים עם שיר מוכר ואהוב מצלילי המוסיקה, בו מריה מסבירה לילדים שהם חייבים ללמוד את הסולם כדי לשיר. אם זה היה כזה קל ללמוד אולי הוויכוח היה מיותר. אל תשכחו שזה רק סרט.