יום המוסיקה העולמי

טיפ #6 למוסיקאים – לאלתר כמו מקצועי

בפוסט הקודם למדנו אקורדים של בלוז 12 תיבות, בסיס טוב להתחיל ג’אם סשן. אבל אלה רק אקורדים, מה קורה עם המנגינה? תגלו הרבה שירים שאפשר לשיר ולנגן עם אקורדים אלה, אבל כדי באמת לתת לכל נגן ונגנית הזדמנות להדגים את כשרונו ולהתבטא, נוהגים לתת לכל אחד סולו. ובג’אם זה אומר לאלתר, לנגן משהו בלי תווים ובלי הכנה. איך עושים את זה? פשוט מנגנים.

אם לא עשיתם את זה אף פעם זה אולי נשמע מפחיד ובטח לא פשוט. סתם לאלתר? אולי זה לא ייצא טוב? ואם כן, כל אחד יכול לנגן, בלי ללמוד?

אז קודם כל, אני מניחה שניגנתם כבר כמה שנים ופיתחתם קצת טכניקה, כך שבכל מקרה לא תישמעו כמו מי שעכשיו נוגע בפעם הראשונה בכלי. ואלמד אתכם עוד משהו שיכוון אתכם לתווים הנכונים – המפתח הוא בסולם.

יש הרבה סולמות במוסיקה. אם למדתם תיאוריה בטח למדתם מג’ור, מינור, ואולי כמה וריאציות של מינור. אם התקדמתם יש מצב שלמדתם סולמות נוספים ופחות נפוצים. אבל כרגע אתרכז בסולם שבדרך כלל לא מלמדים בתיאוריה קלסית, אבל משתלב מעולה עם אותו בסיס של 3 אקורדים – סולם הבלוז. ברגע שתלמדו אותו, מספיק להיות בסולם הנכון ומה שאתם מאלתרים יהיה בהרמוניה עם כולם.

סולם בלוז - המפתח לאימפרוביזציה

blues scale

להלן דוגמאות של 4 סולמות בלוז שונים – C, A, E, Bb. רשמתי את המרווחים מעל התווים ומספר הטון בסולם מתחת לכל תו.

עכשיו תנסו למצוא במקלדת עוד 2 סולמות בלוז – F ו-G.

בהתחלה כדאי לנגן את הסולמות עד שתוכלו לנגן אותם בלי לחשוב. אבל בהמשך תתחילו לשחק עם הסדר והמקצב. כאן נכנסת היצירתיות שלכם.

הנה אימפרוביזציה שלי. מהלך האקורדים כאן קצת שונה, אבל אותו עקרון.

תנסו אתם, ותכתבו בתגובות איך אתם מתקדמים. אפשר אפילו לצרף קישור.

יש לך מה להוסיף?

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.