בפוסט הקודם כתבתי על סגולות הריפוי של המוסיקה. הזכרתי מחקרים מדעיים ואת העבודה שאני עושה היום בתחום. אבל הדברים שכתבתי אינם חדשים ולא היה צורך במעבדה כדי לגלות אותם. למעשה זה משהו שבני אדם הרגישו משחר ההיסטוריה.
יש שתי גרסאות של ההיסטוריה בתרבות המערבי, של התנ”ך ושל המדע. אתם מוזמנים להוסיף עוד בתגובות. שתיהן מציגות כלי נגינה בין ההמצאות הראשונות של האנושות.
יז וַיֵּדַע קַיִן אֶת-אִשְׁתּוֹ, וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת-חֲנוֹךְ; וַיְהִי, בֹּנֶה עִיר, וַיִּקְרָא שֵׁם הָעִיר, כְּשֵׁם בְּנוֹ חֲנוֹךְ.
יח וַיִּוָּלֵד לַחֲנוֹךְ, אֶת-עִירָד, וְעִירָד, יָלַד אֶת-מְחוּיָאֵל; וּמְחִיָּיאֵל, יָלַד אֶת-מְתוּשָׁאֵל, וּמְתוּשָׁאֵל, יָלַד אֶת-לָמֶךְ.
יט וַיִּקַּח-לוֹ לֶמֶךְ, שְׁתֵּי נָשִׁים: שֵׁם הָאַחַת עָדָה, וְשֵׁם הַשֵּׁנִית צִלָּה. כ וַתֵּלֶד עָדָה, אֶת-יָבָל: הוּא הָיָה–אֲבִי, יֹשֵׁב אֹהֶל וּמִקְנֶה. כא וְשֵׁם אָחִיו, יוּבָל: הוּא הָיָה–אֲבִי, כָּל-תֹּפֵשׂ כִּנּוֹר וְעוּגָב.
The playful wonderland behind great inventions – Steven Johnsonלפני כ- 43,000 שנים, דב מערות צעיר מת באחת הגבעות שבגבול הצפון מערבי בסלובניה של ימינו. אלף שנים מאוחר יותר, ממותה מתה בדרום גרמניה. כמה מאות שנים לאחר מכן, נשר מקראי גם כן מת בקרבת מקום. ואנו כמעט לא יודעים דבר על האופן בו חיות אלו מצאו את מותם, אבל יצורים שונים אלו שהיו פזורים במרחבי הזמן והמרחב חלקו גורל משותף מדהים. אחרי מותם, עצם מכל אחד מהשלדים שלהם עוצבה על-ידי בני-אדם לחליל.
חשבו על זה לרגע. דמיינו שאתם אנשי מערות, לפני 40,000 שנים. למדתם לשלוט באש. בניתם כלים פשוטים לציד. למדתם איך לייצר בגדים מעורות של חיות כדי לשמור עצמכם חמים במהלך החורף. מה הדבר הבא שתבחרו לייצר? זה נראה מגוחך שתבחרו להמציא את החליל, כלי שיוצר תנודות חסרות ערך במולקולות האוויר. אבל זה בדיוק מה שאבותינו עשו.
אני ממליצה לכם לראות את כל ההרצאה, בה ג’ונסון מספר על עוד המצאות שהתחילו ככלי נגינה.
עכשיו אני רוצה לקחת את הרעיון עוד צד קדימה.
ג’ונסון טוען שהמצאות אלה, שכמעט כולם יצרו מוסיקה, נועדו לכיף. אנחנו יודעים היום שעבור ילדים משחק הוא לא רק כיף, אלא הדרך שבה הם לומדים ומתפתחים. הם מרגישים את הצורך בלי שאף אחד יגיד להם ואם לא ניתן להם צעצועים ישחקו עם כמעט כל דבר שימצאו.
גם מוסיקה היא לא רק כיף. ואולי זה לא כל כך מגוחך שלפני 40,000 שנה בני אדם בחרו להמציא את החליל, והתנודות האלה לא היו חסרות ערך. הם כנראה השפיעו עליו וענו על צורך שרק היום אנחנו מתחילים להבין.
[…] לכן מוסיקה יכולה לחבר בין אנשים ותרבויות. יש בה משהו שנוגע […]
[…] במקום אחד הייתי מקובלת ואפילו מבוקשת – בתחום המוסיקה. מקהלות, ערבי כישרונות, הפקות מחזמר. המורים למוסיקה כן […]
[…] בדרך כלל לא מודעים למוסיקה שמתנגנת ברקע. המוסיקה הזאת לא אקראית – היא נבחרת בקפידה כדי לעורר בצופים בדיוק את הרגש […]
[…] נוטעים לחשוב על מוסיקה כסוג של בידור. שומעים את השירים שאנחנו אוהבים, הולכים להופעות, […]